Prekinitveni post in kava, da ali ne? Preverimo tudi ostalih 8 pijač

Za mnoge izmed nas je jutranja skodelica kave več kot le običajen ritual – je skorajda posvečen trenutek, ki označuje začetek dneva. In kaj se zgodi, ko združimo to ljubezen do kave s prekinitvenim postom? Ali lahko združimo užitek pitja dišeče skodelice kave s koristmi, ki jih prinaša prekinitveni post? Sta prekinitveni post in kava kompatibilna? V prispevku bomo raziskali to zanimivo temo in odkrili, ali lahko kombinacija prekinitvenega posta in kave resnično prinese najboljše iz obeh svetov. Odkrijte, kako lahko telesu in duši nudimo razvajanje, hkrati pa skrbimo za zdravje in dobro počutje.

Vrste prekinitvenega posta

Če se odločite za ta režim prehranjevanja, obstaja več vrst tovrstnega postenja:

Post 5:2: Pet dni na teden običajno jeste brez kakršnih koli omejitev, dva dni v tednu pa omejite vnos kalorij na 500 do 600 kalorij na dan. Ta oblika priporoča 500 kalorij za ženske in 600 kalorij za moške.

Post 16/8: Po tej metodi omejite vnos hrane na 8-urni interval vsak dan, preostalih 16 ur pa se postite.

Nadomestni dnevni post: Ta metoda zahteva post vsak drugi dan. Prvi dan običajno jeste, naslednji dan pa bodisi popolnoma stradate 24 ur ali pa zaužijete manj kot 500 kalorij. Ta vzorec traja en teden in je lahko intenzivnejši od priporočenega za začetnike.

En obrok na dan: Pri tej vrsti prekinitvenega posta jeste samo en obrok na dan, običajno večerjo.

Vrste prekinitvenega posta

Katere tekočine so dovoljene pri prekinitvenem postu?

Pomembno je, da na tešče uživate le nizkokalorične pijače. Ne smejo povečati kortizola, hormona ki pripomore k skladiščenju maščob, ustaviti izgorevanja maščob ali ovirati vaših prizadevanj za hujšanje. Spodaj smo zapisali seznam tistih pijač, o katerih se najpogosteje sprašujete, ali jih lahko vključite v svoj prekinitveni post. Zaupali vam bomo, katere lahko uživate in katerim se morate popolnoma izogniti, če želite videti prave prednosti prekinitvenega postenja, kot je predvsem izguba maščobe in boljše zdravje.

1. Čaj

Pitje majhnih količin čaja med prekinitvenim postom ne bo problem, vendar se zavedajte, da veliko čajev vsebuje kofein. Majhne količine kofeina ne bodo prekinile posta, vendar lahko veliko kofeina začne spodbujati raven kortizola. To ovira ketozo in hujšanje. Zato omejite pitje čaja, ki vsebuje veliko kofeina Zeliščni čaji brez kofeina so najboljša izbira in popijete jih lahko, kolikor želite. Čaj bo ogrel tudi telo, če vas med postom zebe.

2. Kava

Torej, ali lahko pijete kavo med prekinitvenim postom? Marsikdo se boji, da se bo moral ob pričetku prekinitvenega postenja popolnoma odpovedati kavi. Čeprav nikakor ne priporočamo pitja kave skozi ves dan, je čisto v redu, če jo nekaj spijete zjutraj.

Ena skodelica ne bo problem. Morda vam bo celo pomagalo preprečiti občutek lakote zjutraj pred prvim obrokom dneva. Vendar preveč kave res ni dobro. Oživi vaše nadledvične žleze, kar aktivira nato tudi poveča kortizol.

Pomembno je, da kavi ne dodajate sladkorja, ker to poveča krvni sladkor. Sprejemljiva alternativa, če potrebujete sladilo, je nadomestek sladkorja. Sprejemljiva je tudi majhna količina mleka ali smetane, zato dodajte kanček, če želite.

Kaj pa kava z maslom oz. tako imenovana „Bulletproof“ kava? Dodajanje masla ali maščobe v kavo je nekakšen zadnji trend (pri nas malo manj kot v tujini), a ker maslo doda kar nekaj kalorij, ni ravno priporočljiva.

kava

3. Voda

Med prekinitvenim postom pitje vode ni problem, ravno obratno. Ker morate ostati hidrirani, morate piti čim več vode. Ko ste tešči, seveda izgubite nekaj vode in elektrolitov. Zato je pomembno, da svoje telo med izvajanjem te diete napolnite z energijo. Razmislite o dodajanju nekaj elektrolitov v vodo. Morda potrebujete sol ali kalij.

Prav tako vam ni treba piti samo čiste vode. Mehurčki so popolnoma v redu in sploh ne bodo motili prekinitvenega posta. Poiščite gazirane vode z okusom, a brez sladkorja. Dodate lahko celo malo sveže limone za osvežujoč okus in dodatne zdravstvene koristi. Ne pijte pa vitaminske vode, saj vsebuje veliko sladkorja.

4. Dietne gazirane pijače

Ker imajo dietne gazirane pijače malo ali nič kalorij, morda mislite, da bi bila to dobra izbira med postom. Toda dietna gazirana pijača je umetno sladkana in umetna sladila, kot je aspartam, absolutno zvišajo krvni sladkor in dvignejo raven kortizola (1). Zaradi tega je pitje dietnih gaziranih pijače med izvajanjem prekinitvenega posta precej slaba zamisel. Vsekakor upočasnijo ketozo.

Če najdete dietne gazirane pijače, sladkane samo s ksilitolom ali stevijo, so to lahko v redu, vendar so vse gazirane pijače, sladkane z aspartamom, prepovedane (kar vključuje večino gaziranih pijač z oznako “dietna”), tudi če nimajo kalorij.

5. Jabolčni kis

Jabolčni kis je kot super naravni tonik. Ima ogromno koristi za zdravje, saj pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja, izboljša prebavo in pomaga pri zamaščenih jetrih (2). Zaradi tega je ena najboljših tekočin za občasno postenje. Izberite pa visoko kakovostno in preverjeno blagovno znamko. Najbolje je, da zaradi vseh njegovih neverjetnih učinkov na zdravje zmešate jabolčni kis z nekaj vode in tako mešanico spijete vsak dan.

jabolčni kis

6. Alkohol

Alkohol deluje kot toksin, ubija celice, povzroča zamaščena jetra, izčrpava vitamine, dehidrira in še veliko več. V smislu, ali je postenje slabo? Alkohol zagotovo blokira sposobnost vašega telesa za izgorevanje maščob, kar je končni cilj občasnega posta za hujšanje. Ovira hujšanje. Alkohol zavira delovanje jeter in vas popolnoma vrže iz ketoze. Resnično ni priporočljiv.

7. Kokosova voda

Čeprav je kokosova voda oglaševana kot zdrava pijača, pravzaprav ni zelo zdrava. Vsebuje res veliko sladkorja. Morda vsebuje veliko elektrolitov, vendar je visoka vsebnost sladkorja resnična težava. Vsaka vrsta sladkorja v prehrani dvigne kortizol, zato kokosova voda zagotovo zavira izgorevanje maščob in postane problem pri postenju. Če želite shujšati, opustite kokosovo vodo.

kokosova voda

8. Mandljevo mleko

V primerjavi z mlekom in mlečnimi alternativami nesladkano mandljevo mleko pravzaprav nima veliko sladkorja ali ogljikovih hidratov. Riževo mleko ima na primer veliko več ogljikovih hidratov in sladkorja. Mandljevo mleko ima na skodelico le 1 gram ogljikovih hidratov in 0 gramov sladkorja. Ne pijte ga preveč, a malo tu in tam ni problem. Prepričajte se, da boste izbrali nesladkano blagovno znamko in preverite druge sestavine, na katere bi lahko bili občutljivi.

9. Mleko

Med postom ne priporočamo pitja mleka. Pravzaprav ima precej sladkorja na porcijo, kar poveča kortizol in ustavi izgorevanje maščob. Vendar malo kančka organskega mleka s travo v vaši kavi ni problem.

Prekinitveni post in kava? V zmernih količinah lahko!

Medtem ko izvajate prekinitveni post in ustrezno rutino telovadbe, je cilj preiti v način kurjenja maščob. To dolgoročno pomaga, da vaše telo postane zdravo, izgubite težo in se počutite odlično. A brez skrbi. Medtem ko ste na tešče, vam ni treba izstradati svojega telesa česar koli. Med postom lahko pijete veliko sprejemljivih nizkokaloričnih pijač. Običajno če nekaj popijete, hkrati tudi premagate napade lakote in nimate težav med časovnimi obdobji.

Oglejmo si še enkrat sprejemljive pijače med prekinitvenim postom:

Povsem primerno za pitje brez omejitev:

  • Voda (z elektroliti, mineralna, z limono itd.)
  • Jabolčni kis
  • Zeliščni čaji

Primerno v majhnih količinah:

  • Kava
  • Čaj s kofeinom
  • Nesladkano mandljevo mleko
  • Organsko mleko

Ni priporočljivo:

  • Gazirane pijače
  • Alkohol
  • Kokosova voda

Prekinitveni post in kava je lahko zanimiva kombinacija na poti k boljšemu zdravju in počutju. Čeprav lahko uživanje kave med obdobjem postenja pri nekaterih povzroči nekaj pomislekov zaradi možnih vplivov na krvni sladkor in presnovo, pa se zdi, da je zmerno pitje kave med postom za večino varno in celo koristno. Ključno je upoštevati svoje telo, poslušati svoje občutke in se posvetovati s strokovnjakom, če imate kakršne koli dvome ali zdravstvene težave. Z združevanjem zdravih prehranjevalnih navad, kot je prekinitveni post, s prijetno razvado, kot je pitje kave, lahko poskrbimo za uravnoteženo in zadovoljivo življenje. Pomembno je, da najdemo načine, ki nam najbolje ustrezajo, in se tako trudimo za svoje dobro počutje na dolgi rok.

Povzeto po Dr. Berg