Kako shujšati v obraz: 8 preizkušenih metod za zmanjšanje maščobe na licih

Mnogi od nas smo si kdaj v življenju želeli izgubiti nekaj telesne maščobe z enega ali drugega področja, pa naj gre za roke, stegna ali trebuh. Mnogi pa bi morda želeli spremeniti svoj videz z zmanjšanjem maščobe na licih, vratu ali bradi. Torej, kako shujšati v obraz?

Čeprav je na voljo vedno več pripomočkov za hujšanje, ki obljubljajo pospešeno topljenje maščobe na obrazu, je za hujšanje običajno treba spremeniti vašo prehrano in gibalne navade, sploh če želite, da rezultati ostanejo. Na srečo obstaja pa več načinov, kako shujšati v obraz in hkrati izboljšati svoj videz.

V prispevku preberite osem učinkovitih načinov za odstranjevanje nepotrebne maščobe z obraza in nekaj preprostih načinov za preprečevanje pridobivanja teh maščobnih oblog v prihodnosti.

Kaj je obrazna maščoba?

Maščoba na licih ali odvečna maščoba okoli obraza je pogost pojav pri mnogih od nas. Povzročajo jo različni dejavniki, kot so neustrezna prehrana in življenjski slog, genetske bolezni, hormonsko neravnovesje in prevelika uporaba zdravila.

Ena od tehnik za zmanjšanje obraze maščobe so npr. posebne vaje za obraz. Vendar pa se bo rezultat pokazal le, če boste zmanjšali celotno telesno maščobo s prehrano in telesno vadbo. Vseeno lahko redno izvajate vaje za obraz, že zato, da okrepite mišice, izboljšate videz obraza in porabite kalorije. Da bi zmanjšali obrazno maščobo, lahko poskusite tudi z vajami za zadrževanje vode.

Vaje za zadrževanje vode vključujejo zadrževanje vode v pljučih nekaj sekund pred izdihom. To pomaga pri zmanjševanju obrazne maščobe s preprečevanjem kopičenja odvečne tekočine na obrazu. Drug način za zmanjšanje obrazne maščobe je, kot že rečeno, zdrava prehrana in redna telovadba. Uživanje uravnoteženih obrokov in redna vadba vam bosta pomagala videti najboljše in to brez odvečne maščobe na obrazu.

Kako-shujšati-v-obraz-Kaj-je-obrazna-maščoba

Kako zmanjšati maščobo na obrazu?

1. Delajte vaje za obraz

Vaje za obraz, kot smo že zapisali, torej lahko pomagajo zmanjšati maščobo na obrazu s krepitvijo obraznih mišic. Priljubljene obrazne vaje vključujejo zadrževanje zraka v ustih in potiskanje lic navzven, nabiranje ustnic na sredini in izmenično nabiranje z ene strani na drugo, stiskanje zob skupaj, iztegovanje vratu navzven, medtem ko pritiskate jezik na nebo. Dokazano je, da izvajanje obraznih vaj dvakrat na dan 8 tednov poveča definicijo mišic in izboljša videz staranja. Če iščete način za izboljšanje videza obraza, so vaje za obraz lahko dragoceno orodje (1).

2. Svoji rutini dodajte kardio oz. aerobne vaje

Obraz je ključno področje za hujšanje in izgubo maščobe. Če želite izgubiti maščobo z obraza, morate razgibati njegove mišice in izboljšati prekrvavitev. To lahko storite s tekom, pilatesom, obrazno jogo ali celo kardio (aerobnimi) vajami, kot sta hoja ali kolesarjenje. Poleg tega lahko vadba pomaga preprečiti otekanje obraza in zmanjša tveganje za zabuhlost in rdečico obraza. To lahko takoj povzroči bolj mladosten in zdrav videz (2)

Kako-shujšati-v-obraz-Svoji-rutini-dodajte-kardio-oz.-aerobne-vaje

3. Pijte več vode

Za zmanjšanje maščobe na licih je pomembno, da pijete veliko vode. Če ostanete hidrirani, lahko zmanjšate nenadne napade lakote, ki lahko prispevajo k maščobam na obrazu. Drug način za zmanjšanje maščobe na licih je uživanje več vode. To lahko storite tako, da vsak dan popijete veliko vode ali da čez dan popijete več majhnih skodelic (4)

Poleg tega lahko izogibanje določenim živilom, sploh tistim, ki vsebujejo veliko natrija, pomaga zmanjšati zabuhlost obraza. Da bi pospešili krvni obtok v obrazu in zmanjšali zabuhlost obraza, med spanjem na hrbtu ali čez dan nežno masirajte obraz. Poleg teh sprememb življenjskega sloga je pomembno, da redno telovadite, da ohranite obraz zdrav in poln energije.

Kako-shujšati-v-obraz-Pijte-več-vode

4. Omejite uživanje alkohola

Zmanjšanje uživanja alkohola lahko pospeši hujšanje z zmanjšanjem maščobe na obrazu. Uživanje alkohola lahko povzroči povečanje telesne mase s povečanjem ravni hormona leptina, zaradi česar se boste vedno lačni in posegali po dodatnih kalorijah. Poleg tega lahko uživanje alkohola zmanjša proizvodnjo kortizola v telesu, kar lahko povzroči zastoj ali obrnitev hujšanja. Če omejite vnos alkohola in ostanete hidrirani, lahko pomagate zmanjšati zabuhlost obraza in odvečno obrazno maščobo.

Kako-shujšati-v-obraz-Omejite-uživanje-alkohola

5. Zmanjšajte predelane ogljikove hidrate

Zmanjšanje vnosa predelanih ogljikovih hidratov, kot so piškoti, krekerji in testenine, lahko pomaga zmanjšati obrazno maščobo. Namesto tega jih nadomestite s polnozrnatimi žiti, ki so bogata z vlakninami in hranili ter zagotavljajo bolj uravnoteženo kalorično vrednost. Polnozrnata žita so boljša tudi za hujšanje, saj vsebujejo manj kalorij in maščob (6)

Spremembe v prehrani, kot je zamenjava predelanih ogljikovih hidratov s polnozrnatimi izdelki, lahko pomagajo pri hujšanju in zmanjšanju obrazne maščobe.

Kako-shujšati-v-obraz-Zmanjšajte-predelane-ogljikove-hidrate

6. Dovolj spite

Za zmanjšanje maščobe na licih je bistvenega pomena, da vsako noč dovolj spite. Bistvenega pomena je, da vsako noč spite vsaj osem ur, da pomagate pri uravnavanju telesne teže in izgubi maščobe na obrazu. Pomanjkanje spanja lahko povzroči zvišanje ravni stresnega hormona kortizola. Visoka raven kortizola ima dolg seznam možnih stranskih učinkov, vključno s povečanjem telesne mase.

Visoke ravni kortizola so bile povezane s povečanim apetitom in spremembami presnove, kar lahko povzroči debelost. Pomanjkanje spanja lahko vpliva na vnos hrane, povečanje telesne mase in presnovo. Za pomoč pri izgubi teže in maščobe na obrazu si prizadevajte za spanje vsaj 8 ur vsako noč. (7)

Kako-shujšati-v-obraz-Dovolj-spite

7. Pazite na vnos natrija

Zmanjšanje vnosa soli je lahko eden najučinkovitejših načinov, kako se znebiti maščobe na licih. Poleg tega, da prispeva k zadrževanju vode in pridobivanju telesne teže, lahko vnos natrija povzroči tudi zabuhlost obraza. Za boj proti obrazni maščobi je pomembno omejiti vnos predelanih ogljikovih hidratov, ki lahko vodijo do prekomerne telesne teže. Poleg tega lahko zamenjava kuhinjske soli z drugimi začimbami, kot so zelišča, začimbe in česen, pomaga zmanjšati količino natrija v vaši prehrani, ne da bi pri tem žrtvovali okus. (8)

Ko gre za izgubo obrazne maščobe, je pomembno, da smo pozorni na vsebnost natrija v vsakodnevnih začimbah, omakah in predelani hrani. Namesto običajne soli porabite manj kalorij s svežimi ali nizko vsebnimi maščobami, kadar je to mogoče. Poleg tega zamenjajte alkohol z vodo ali čajem za bolj zdrav način sprostitve po delu. Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov lahko preprosto izgubite obrazno maščobo in živite zdrav način življenja.

Kako-shujšati-v-obraz-Pazite-na-vnos-natrija

8. Jejte več vlaknin

Uživanje živil, bogatih z vlakninami, lahko pomaga zmanjšati telesno težo in obseg pasu. Eden od načinov za povečanje vnosa vlaknin je uživanje hrane, bogate s topnimi vlakninami, kot so sadje, zelenjava in stročnice. Topne vlaknine pomagajo zmanjšati telesno težo in obseg pasu, tako da se počutite polnejše in daljše ter spodbujajo izgubo maščobe iz telesa. Drugi načini za povečanje vnosa vlaknin vključujejo:

  • Zmanjšajte vnos natrija in sladkorja, da preprečite zastajanje vode in napenjanje
  • Poskusite svojim obrokom dodati vlaknine prek celih zrn, oreščkov in semen
  • Hrano temeljito prežvečite, da zagotovite zadosten vnos vlaknin.

Uživanje živil, bogatih z vlakninami, vam lahko pomaga shujšati in imeti zdravo postavo. Vendar je pomembno, da upoštevate druge dejavnike, ko poskušate izboljšati svoj metabolizem in splošno zdravje. Na primer, zmanjševanje kalorij brez skrbi za izgubo teže je lahko nevarno. Namesto tega se osredotočite na izboljšanje prehrane z veliko sadja, zelenjave, polnozrnatih žitaric, pustih beljakovin in zdravih maščob, pri tem pa ostanite znotraj razumnega dnevnega vnosa kalorij. Če te nasvete vključite v svojo dnevno rutino, lahko shujšate, medtem ko se počutite zdravi in polni energije. (9)

Kako-shujšati-v-obraz-Jejte-več-vlaknin

Povzetek – kako shujšati v obraz?

Preprečevanje obrazne maščobe je v veliki meri odvisno od uravnoteženega življenjskega sloga:

  • Zdrava prehrana: Zaužijte dobro uravnoteženo prehrano, bogato s sadjem, zelenjavo, pustimi beljakovinami in celimi zrni. Omejite predelano hrano in sladkorje.
  • Redna vadba: Ukvarjajte se z redno telesno dejavnostjo, da ohranite zdravo težo in splošno kondicijo.
  • Hidracija: pijte veliko vode, da ostanete hidrirani, kar pomaga ohranjati elastičnost kože.
  • Zaščita pred soncem: Zaščitite svoj obraz pred škodljivimi UV-žarki z uporabo kreme za sončenje in nošenjem klobukov ali sončnih očal.
  • Obvladovanje stresa: Kronični stres lahko povzroči povečanje telesne mase; vadite tehnike za zmanjševanje stresa.
  • Ustrezen spanec: Prizadevajte si za 7-9 ur kakovostnega spanca za podporo splošnega zdravja, vključno z vašo kožo.
  • Genetika: Ne pozabite, da ima genetika pomembno vlogo pri porazdelitvi obrazne maščobe. Ne morete ga popolnoma preprečiti, lahko pa ga obvladate z zdravim načinom življenja.

Sklepna misel

Ko gre za obraz, ni skrivnosti. Če želite videti rezultate, morate biti disciplinirani in dosledni. Potreben je čas, vendar boste videli razliko že po enem tednu obraznih vaj in upštevanja zgornjih nasvetov. Poleg obraznih vaj torej lahko pitje vode, zdrava prehrana in dober spanec pomagajo zmanjšati maščobo na obrazu.

Za najboljše rezultate se držite uravnotežene prehrane z veliko sadja in zelenjave. Z zmanjšanjem celotnega vnosa kalorij lahko preprosto odstranite maščobo z obraza.

Pogosta vprašanja

Katera hrana „napihuje“ obraz?

Živila z visoko vsebnostjo rafiniranih sladkorjev, predelanih ogljikovih hidratov in nezdravih maščob lahko prispevajo k pridobivanju obrazne maščobe, saj vodijo do povečanja telesne teže po vsem telesu, vključno z obrazom.

Zakaj se redim v obraz, telo pa ne?

Na to lahko vplivajo genetika in lokalni vzorci shranjevanja maščobe. Povečanje maščobe na obrazu je lahko posledica dejavnikov, kot so staranje, prehrana ali življenjski slog, tudi če telo ostane vitko.

Kako shujšati v obraz v enem tednu?

Če želite shujšati v obraz, se zdravo prehranjujte, redno telovadite, ostanite hidrirani, obvladujte stres, poskrbite za zadosten spanec in razmislite o obraznih vajah in masažah za izboljšanje mišičnega tonusa in cirkulacije.

Ali lahko izgubim veliko obrazne maščobe?

Obrazno maščobo lahko zmanjšate s kombinacijo zdrave prehrane, vadbe, hidracije in sprememb življenjskega sloga. Vendar se količina izgube maščobe razlikuje od osebe do osebe.

Povzeto po HealthLine